Dikuasakan oleh Blogger.
RSS
Container Icon

Paprik Ayam Dan Udang

Haiii..nak share lagi resepi, baru je masak malam tadi untuk dinner anak beranak..disebabkan balik rumah pun dah lambat, nak masak 2-3 lauk memang tak sempat la kan..jadi terhasil la paprik ni..hehe, senang sebab sayur semua campak sekali dalam tu..


Resepi paprik ada macam2 cara, so yang ni versi azreen la..hehe, masak ni simple je..senang, mudah dan cepat 😊

Hasil lepas berperang kat dapur..syok makan dengan nasi panas2 & telor dadar.. memang layan.. ;)



Bahan kisar..cili kering, 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, sikit halia dan belacan..
Atas ni antara bahan-bahannye la..kalau nak tambah sotong ke ape le terpulang ikut selera masing2 ye..so yang aku guna ayam,udang,kicap,sos tiram & bahan kisar tu ye..
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar..
Masukkan sos tiram anggaran 1 sudu
Masukkan ayam..
Masak sekejap sampai ayam masak..
Masukkan sikit air..anggaran ikut nak kuah banyak mana..tapi tak perlu banyak sangat..
Masukkan kicap..sedang2 je letak agak2 nak bagi kuah jadi gelap sikit..kang terlebih jadi macam masak kicap pulak..hehe
Masukkan sayur2 dan daun limau purut..
Last sekali baru masukkan udang..
Masak sekejap dalam 5 minit dah boleh angkat.. Dah boleh makan :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Siakap Asam Nyonya

Haiii..resepi lagi..kali ni aku masak Siakap Asam Nyonya..hari kejadian 2 hari lepas tapi baru hari ni free skit nak update blog..
Kalau dah rasa boring nak buat siakap stim ke atau siakap 3 rasa ke boleh la try resepi ni pulak..hehe

Taraaa...sedia untuk di ngappp..
Watak utama dalam resepi ni, basuh bersih..lumurkan dengan limau, hilangkan bau hanyit ikan..tapi boleh je nak guna ikan bawal ke ikan merah ke..ikut selera masing2 la ye..
Antara bahan yang diperlukankan..serbuk kari ikan sepeket kecik, daun kesum, bendi, tomato, sedikit asam jawa, bawang merah dan bawang putih untuk menumis..
Bahan blend pulak bawang merah 4-5 ketul, bawang putih 2-3 ulas, cili kering, belacan sikit..
Tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau..
Masukkan bahan blend tadi..tumis garing..
Dah garing masukkan serbuk kari..
Masukkan daun kesum..
Masukkan air asam jawa..kacau dan perasakan sikit garam dan gula..
Masukkan ikan dan tomato
Masukkan bendi dalam 5-6 batang..dihiris..tutup kuali biarkan ikan masak sepenuhnya..
Dah siap hidang :) boleh dimakan seisi keluarga..anak2 aku memang suka ratah ikan ni..so masak la lebih jimat, kat kedai mahal plak nak membayornye..

Ok..babai ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mikhael Belajar Jalan

Anak bujang dah start nak belajar jalan..lepas ni mak main kejar2 pulak dengan dak kecik nie...sekarang ni pun aku puas kejar dia walau merangkak je pun..cepat je susup sasap kesana kemari..nak2 kalau guna walker..kemain laju, bagai nak terbang dibuatnye anak oiii..

video

Rasa kejap je masa berlalu..dah nak masuk setahun dah umur dia..rasa sakit duk dalam labour room Az-Zahrah pun teringat2 lagi..hehe..

Semoga membesar menjadi anak yang soleh, berjaya dunia akhirat..Aminn





Ibu love u baby..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ayam Sambal Bali

Dah lama nak cuba masak resepi Aisha Shukor yang viral dekat FB..asyik tertangguh je, akhirnye hari ni berjaya gak masak..hehe
Tq kat tuan punya resepi..sedap sangat, tak rugi cuba, makan pulak dengan nasi panas2..husband & anak2 pun suka..

Kredit FB Aisha Shukor

Masak awal, so bila anak2 dah balik sekolah, boleh cepat makan, boleh cepat buat keje sekolah..
Ni antara bahan2nye..ikut je ape yang tuan punya resepi ajar..cili kering segenggam, 6 biji bawang besar, 1 labu bawang putih, halia sikit hujung jari kelinking, belacan sikit separuh ibu jari (blend semua), serai 8 batang dititik, daun kari 6 tangkai, kicap tamin dalam 5 kali renjis, 3 sudu makan gula, 2 sudu kecil garam.
Ayam seekor..letak kunyit & garam sikit, tak payah banyak sangat..
Panaskan minyak..goreng ayam tadi tak perlu garing..nakkan rasa juicy tu..
Minyak sama goreng ayam..masukkan serai, goreng sekejap..
Masukkan daun kari..goreng garing ye jangan sampai hangus..
Masukkan bahan2 blend..tumiskan sampai garing..
Masukkan gula dan garam
Renjiskan kicap tamin dalam 5 kali renjis..
Masukkan ayam..gaul dan masak lagi lebih kurang 10 minit..
Tadaaa...siap!!..Dah boleh makan..memang sedap sampai tertambah nasi..terus lupa diet, hehe.. ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wan Ahmad Mikhael

Dalam 4 tahun tak update blog..bertambah la lagi sorang anak..jadi 4 orang dah semuanye anak hakak..baby boy umur pun nak masuk setahun dah 30hb nie..

Belanja sikit gambar tuan blog..jangan kata hakak tak payung..hehe,dah lama tak tepek kat blog kan, harus la letak gambar terbaru,hehe..Yang tengah sedap kena peluk tu Wan Ahmad Mikhael bin Wan Mohamad..
 Ni masa umur lebih kurang 4 bulan..
 Ni plak masa umur 6 bulan kot lebih kurang..
Tadaaa..ni la 4 orang anak aku yang tercinta..yang buat maknye terjerit2 macam tarzan hari2 kat umah tanpa jemu..gaduh baik gaduh baik gaduh baik...
Cap ibu dan anak..memana bawak budak kecik ni..belum hantar taska lagi..ingat tahun ni nak hantar taska..senang sikit ibu ayah nak keluar dating..hehe

Ada banyak lagi nak cerita..ada banyak lagi nak bebel..ada banyak lagi gambar nak tepek sini..ada jugak resepi nak share..banyak sangattt..hehe

Harap rajin la buat entry lagi..tunggu lahh..InshaAllah, ni pun update sambil baring2 lepak atas katil baru je lepas balik zumba..penatt oii.. ;)

Pasal zumba pun ada gak nak update..gigih la sangatnye nak diet..ermmm memang dari dulu mula bukak blog memang pasal nak kurus nak diet..hehe

Asal mengandung gemuk balik..pastu diet balik..kang mengandung lagi, gemuk lagi..diet la lagi..hehe..camtu je la sebab dah memang aku kalau mengandung harus la berat naik sampai 20kg..tak menahan naiknye..sabor je la..jenuh lepas bersalin nak diet..huhu..

Ok lah..penat dah taip..nanti sambung lagi.. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bukan bersawang lagi..dah kena makan anai-anai kot blog ni.

Assalamualaikum..

Amboi..amboi..kemain lama bertapa tak update blog..last update tahun 2012..ni dah masuk 2016, giler lama baru muncul balik..

Bukan ape, hakak lupe password blog sebenornye..dalam masa 4 tahun bertapa ni ada gak cuba2 try n error godek2 password tapi nan hado mendapatnye..dah la tak boleh log in tu tambah plak memang malas, tambah jumlah anak lagi..hehe..tu semua jadi punca malas nak update..setelah macam2 cara buat baru la dapat balik password blog ni.. TQ lah en suami.. ;)

Takpela nak..sempena dah tahun baru ni, aku malas la nak berazam untuk rajin mengupdate blog..sebab camtu la azam sebelum ni pun..hahaha..harap ada semangat berterusan je la..

Untuk permulaan 2016 ni entry pertama la..setelah menyepi 4 tahun..haha, ada org kisah bukan ko retis pun kann..

Ok..jumpa next entry..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...