Antara jenis sayur dan buah seperti yang disarankan laman web www.freshforkids.com ialah :
Brokoli
Pakar mendapati brokoli mengandungi sulforafen yang mencegah kanser. Sayur brokoli memberikan 100 gram vitamin C (sekiranya tidak dimasak terlalu lama), serat, besi, kalium, vitamin E, beta karotena. Ia tidak mengandungi sebarang lemak.
Bunga kobis
Terdapat banyak vitamin C, diet serat dan folat (salah satu vitamin B). Pakar menyatakan bunga kobis juga mampu melindungi diri daripada serangan kanser. Ia boleh dimakan mentah kerana dipercayai kandungan vitaminnya lebih banyak.
Lobak merah
Mengandungi beta karotena yang bertukar menjadi vitamin A sebaik sahaja masuk ke dalam badan. Lebih pekat warna jingga maka lebih tinggi kandungan vitamin A. Vitamin ini membantu meningkatkan penglihatan pada waktu malam.
Kacang buncis
Kaya dengan serat, vitamin C dan vitamin A yang membantu kanak-kanak melihat dengan terang pada waktu malam dan menguatkan otot-otot tulang.
Juga mengandungi vitamin B yang membantu sistem perjalanan darah dan tumbesaran kanak-kanak. Bagus dimakan oleh ibu mengandung kerana kandungan folat membantu mencegah kecacatan.
Epal
Membantu mengekalkan kekuatan tulang supaya kanak-kanak aktif bersukan dan bergerak serta mencantikkan kulit dan menyihatkan rambut.
Mengandungi serat (pektin) yang memudahkan proses penghadaman, mineral (boron) menguatkan tulang, antioksida yang melindungi serangan jantung dan kanser serta vitamin C.
Pisang
Pisang antara buah yang tepat untuk menyihatkan tubuh kanak-kanak. Biasanya, golongan atlet mengamalkan pemakanan pisang, kerana ia memiliki karbohidrat.
Turut diperkaya dengan serat, kalium (membantu menjaga jantung, sistem gementar dan kesihatan buah pinggang) serta vitamin C, vitamin B6 (mencantikkan kulit dan memberi tenaga).
Oren
Terkenal dengan zat vitamin C, dua kali ganda diperlukan badan setiap hari. Mengandungi serat jenis larut dalam air yang tinggi. Menikmati buah oren juga mampu mengurangkan selera makanan karbohidrat.
Tembikai
Lebih merah warnanya maka lebih banyak jumlah karotenoid (bertukar vitamin A) di dalam badan. Turut mengandungi sumber vitamin C, diet serat dan bebas lemak. Selain itu, tembikai membantu mengurangkan risiko kanser.
0 ulasan:
Catat Ulasan